Classic city bikes

Brno nově eviduje cyklistická opatření v celém regionu

Od července 2018 Magistrát města Brna používá aplikaci Cykloopatření pro lepší evidenci veškerých cyklistických opatření.

cykloop_fin_min

Aplikace Cykloopatření umožňuje evidovat navrhovaná a realizovaná cyklistická opatření ve městě i regionu včetně možnosti evidence podnětů na zlepšení.
U návrhů je možné sledovat jednotlivé fáze od podnětu, přes zpracování výkresů, projednávání s dotčenými orgány až po jeho realizaci.

V mapové aplikaci je možné vyhledat realizovaná cykloopatření nebo sledovat vývoj realizace plánovaných cykloopatření.
Aplikace umožňuje také snadnější shromažďování podnětů na zlepšení jak od městských částí, tak od samotných cyklistů, řidičů nebo chodců.


Vrstvy v mapové aplikaci je možné sestavit podle dostupných datových sad, např.:

  • údaje o umístění stojanů na kola a plány na jejich další rozmístění po městě;
  • informace o možnostech sdílení kol;
  • výskyty cyklistických přestupků a nehod;
  • údaje o intenzitě dopravy;
  • regionální či dálkové cyklotrasy;
  • cyklogenerel;
  • svislé i vodorovné dopravní značení, upozornění na jednosměrky.

    Kromě prohlížení dat nabízí mapová aplikace také další funkce jako je měření vzdálenosti a plochy, možnost vyhledání přesných adres či tisk map a jejich export.

    V části aplikace pro veřejnost mají občané možnost hlášení nedostatků, pomocí které mohou uživatelé upozornit na chyby či chybějící data.

    apple-bus-hand-4277

    Nová aplikace pro cestující veřejnost v Olomouckém kraji

    T-MAPY ve spolupráci s KIDSOK vytvořily novou webovou aplikaci pro cestující v Olomouckém kraji.

    jedoucí spoje

    Jedoucí spoje → kliknutí na vybraný autobus v mapě → zobrazení jízdního řádu spoje vlevo a v mapě trasa spoje a maptip nad ikonou autobusu

    Společnost T-MAPY vytvořila ve spolupráci s Koordinátorem Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK) aplikaci pro cestující veřejnost. Ta umožňuje získat přehled o aktuálně jedoucích spojích veřejné hromadné dopravy, jejich jízdních řádech včetně případných zpoždění a odjezdech z jednotlivých zastávek, resp. stanic. K dispozici je také modul umožňující vyhledání spojení s využitím všech módů veřejné hromadné dopravy a kalkulaci ceny jízdného pro vybrané spojení.

    odjezdy ze zastavky

    Odjezdy ze zastávky → kliknutí na zastávku s více módy dopravy

    Nedílnou součástí aplikace je dynamická mapa, ve které jsou zobrazeny polohy všech dopravních prostředků registrovaných v systému, kterými jsou meziměstské autobusy a vlaky i vozidla městské hromadné dopravy vybraných měst. Na mapě jsou dále zobrazeny polohy všech zastávek a stanic a vykreslují se zde i průběhy tras vybraných spojů včetně možných alternativních tras zvoleného spojení. Mapa je interaktivní, automaticky reaguje na informace zobrazené v dalších částech aplikace a řadu informací lze získat kliknutím na příslušnou zastávku či vozidlo přímo v mapě.

    vyhledani_spojeni

    Vyhledání spojení → více možností spojení

    kalkulace ceny

    Kalkulace ceny s nabídkou jízdních dokladů pro vybrané spojení

    Aplikace je koncipována jako webová, automaticky přizpůsobitelná uživatelskému prostředí mobilních zařízení a je dostupná na adrese https://www.cestujok.cz.

    kontejnery

    Pražská mapa tříděného odpadu

    T-MAPY se podílely ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy na realizaci pasportu odpadového hospodářství. Jeho součástí je Mapa tříděného odpadu a Komplexní systém nakládání s komunálním odpadem. Obě aplikace jsou k dispozici i pro veřejnost.

    mapa2_mini

    Mapa tříděného odpadu Praha

    Mapa tříděného odpadu je aplikace, která na mapových podkladech zobrazuje jednotlivá stanoviště tříděného odpadu. Tato stanoviště mohou být umístěna na ulici a jsou volně přístupná, nebo jsou součástí domovního vybavení a slouží výhradně obyvatelům příslušných domů. Informace o jednotlivých stanovištích jsou k dispozici na informační kartě, která se zobrazí po kliknutí na zvolenou ikonu.

    mapa_mini
    image

    Mapu tříděného odpadu naleznete na stránkách WebGIS hlavního města Prahy.

    Komplexní systém nakládání s komunálním odpadem

    Komplexní systém nakládání s komunálním odpadem (KSNKO) je aplikace, která na mapových podkladech zobrazuje jednotlivé umístění velkoobjemových kontejnerů, velkoobjemových kontejnerů určených pro bioodpad a mobilních sběrných dvorů v ulicích hl. m. Prahy. Více informací o jednotlivých službách naleznete na stránkách příslušné MČ nebo na Portálu životního prostředí hl. m. Prahy

    • VOK (velkoobjemové kontejnery) – služba přistavování velkoobjemových kontejnerů v ulicích města určených na objemný odpad v ulicích od občanů hl. m. Prahy.
    • Bio VOK – služba přistavování velkoobjemových kontejnerů v ulicích města určených pro bioodpad ze zahrad a domácností od občanů hl. m. Prahy.
    • MSD (mobilní sběrný dvůr) – služba přistavování více velkoobjemových kontejnerů určených pro objemný odpad, bioodpad, dřevo a kovy. Tato služba je přistavována na větší zpevněné plochy v MČ, které na svém území nedisponují stabilním sběrným dvorem.
    komplexni system nakladani s kom odpad_mini
    legend ke ksnsko

    Aplikaci Komplexní systém nakládání s komunálním odpadem naleznete na stánkách WebGIS hlavního města Prahy.

    mapa v mobilu

    Slibné aktivity podporující vznik digitální technické mapy České republiky

    Na konferenci E-government byla odsouhlasena podpisem "Memoranda o spolupráci" podpora vzniku Digitální mapy ČR.

    Digitální technická mapa České republiky má sloužit k jednotné správě geodat o umístění sítí elektronických komunikací a dalších prvcích infrastrukturních sítí včetně poskytování informací o technické infrastruktuře veřejným orgánům, vlastníkům nemovitostí, investorům a veřejnosti. Neexistence DTM zamezuje urychlení výstavby technické infrastruktury, zejména infrastruktury elektronických komunikací pro gigabitové služby, zvyšuje náklady na straně veřejné správy a soukromého sektoru a udržuje nadměrnou byrokratickou zátěž pro všechny zapojené subjekty. Výsledkem DTM by tedy mělo být snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací.

    Jak je patrné ze seznamu signatářů na konci Memoranda, zbývá k jeho úplnému podepsání ještě velký kus cesty, jakkoli zejména podpisy náměstka ministra vnitra JUDr. Jaroslava Strouhala a předsedy Rady vlády pro informační společnost ing. Vladimíra Dzurilly patří do kategorie těch nejdůležitějších.

    Společnost T-MAPY se – v návaznosti na svou účast při tvorbě GeoInfoStrategie a v návaznosti na svou dlouhodobou činnost při tvorbě a prosazování digitálních technických map – aktivně účastní celého procesu jako zakládající člen OS GeoInfoStrategie při CAGI, PS Geoinformatika při ICT Unii a Asociace podnikatelů v geomatice (mj. jsme také spolupracovali na textu Memoranda).

    Další informace se dozvíte na T-MAPY Setkání uživatelů 2018 či při jiných pracovních jednáních.

    PDF

    Memorandum - Digitální technická mapa ČR

    Download 

    Copyright © 2024 | T-MAPY spol. s r.o.