ohen_opt

Sdílení kritických informací v rámci integrovaného záchranného systému

T-MAPY jsou důležitým partnerem a dodavatelem technologie GIS pro informační systémy operačního řízení Hasičského záchranného sboru a mnoha krajských zdravotnických záchranných služeb.

Také naší zásluhou je operační řízení složek IZS doplněno o moderní GIS technologie, které pomáhají zlepšovat efektivitu zásahů těchto složek, jak dosvědčuje nedávná zpráva z médií.

IZS Operátor DSS je klientská aplikace určená pro pracovníky operačních středisek složek Integrovaného záchranného systému. IZS Operátor DSS je typicky úzce integrovaný do aplikací Informačního systému operačního řízení složek IZS (IS OŘ), je však použitelný i samostatně.

Autobus Arriva

Úspěšný projekt dispečinku veřejné dopravy pro Olomoucký kraj

T-MAPY mají za sebou další úspěšný projekt, 30. června proběhlo slavnostní předání dispečinku IDSOK, jehož zadavatelem je Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK), příspěvková organizace.

reference-logo-kidsok

Projekt vývoje probíhal od prosince 2016 do června 2017 a jeho zadáním bylo vytvořit komplexní dispečink pro integrovaný dopravní systém, tedy regionální autobusovou, městskou hromadnou a vlakovou dopravu.

dispecink3

A k čemu takový dispečink vlastně slouží? Je nástrojem dispečera pro sledování a koordinaci spojů jednotlivých druhů doprav, zajištění garantovaných návazností jednotlivých spojů a řešení případných mimořádných událostí, komunikaci s jednotlivými řidiči a dalšími dispečery, řízení zastávkových panelů a další úlohy. Analytická část dispečerského systému zahrnuje modul statistik a analýz pro podporu řízení, čímž napomáhá lepšímu poznání systému, které vede k optimalizaci jízdních řádů, sítě linek, umožňuje komplexní analýzu atd.

dispecink1_mini

V čem je dispečink od T-MAPY unikátní? Obsahuje algoritmus k predikci budoucnosti, na jehož základě je dispečer schopen předcházet mnohým problémům při modelaci zpoždění jednotlivých spojů, přichází s modulární koncepcí a plně konfigurovatelným uživatelským prostředím orientovaným na maximální komfort a efektivitu práce dispečerů. Dispečink také spolupracuje s jinými systémy, z nichž čerpá data (např. JSDI), případně jimž data poskytuje (např. IDOS) nebo s nimi jinak komunikuje (zastávkové panely, telefonní ústředna, …).

dispecink_nehoda_mini

Součástí systému je i aplikace pro cestující veřejnost, ve které může uživatel sledovat polohu vybraného spoje, jeho zpoždění, získávat informace o dopravci, podrobný jízdní řád vybraného spoje atd. Samozřejmostí je vyhledání nejbližších odjezdů ze zastávek nebo vyhledání spojení.

Všechna data jsou zobrazována v reálném čase, resp. ve volitelném intervalu. V systému IDSOK jsou záznamy ukládány každých 6 vteřin, takže poskytují přesnou informaci o aktuální poloze spojů. V denním úhrnu se jedná o miliony záznamů.

dispecink_aplikace_pro_verejnost_mini

Celý projekt by se od svého prvopočátku neobešel bez podpory několika klíčových osobností. Mgr. Jaroslav Tomík, ředitel KIDSOK, je tím, kdo prosadil jeho realizaci. Jeho zástupkyně a vedoucí odboru ekonomiky Ing. Kateřina Suchánková byla u projektu od samého začátku jako hlavní koordinátor spolupráce s f. T-MAPY a dalšími partnerskými firmami KIDSOK. V neposlední řadě jmenujme Mgr. Lenku Zajíčkovou, vedoucí celého projektu za KIDSOK, která projekt pomáhala realizovat, akceptovala analýzy a návrhy a úspěšně ho implementovala.

Do projektu byla zapojena i celá řada partnerů, kteří dodávají pro dispečink data, např. TELMAX, DPMO, ČD aj.

tisnov-mapa-cesta-hrdelniho-prava_hero

Cesta hrdelního práva Tišnov - mapa s 3D objekty

tisnov-cesta-logo-cerne-128

Jedinečný projekt Cesta hrdelního práva vznikl ve spolupráci města a spolku Continuum vitae v Tišnově za podpory Jihomoravského kraje.

Společnost T-MAPY spol. s r.o. se na projektu podílela vytvořením interaktivní online mapy s 3D modely sochařských děl, které znázorňují jednotlivé hříchy. Mapa je k dispozici široké veřejnosti.

Mapa s 3D modely vzbudila velký ohlas
a pomohla k propagaci cesty i zvýšenému zájmu lidí a médií.

Impulsem bylo objevení základů šibenice na vyvýšenině nad Tišnovem. Velký zájem o objev vedl k tomu, že místo bývalé šibenice je zpřístupněno veřejnosti. Je také připomenuta cesta, kterou vykonával odsouzenec od radnice, až na šibeniční vrch.

Kolem cesty vzniklo 7 zastavení, které mají připomenout hlavní příčiny páchání zla – sedm smrtelných hříchů: pýchu, nestřídmost, smilstvo, lakomství, závist, lenost a hněv. Více informací je na stránkách města Tišnova a v internetovém časopise Tišnoviny.cz.

otevreni

3D objekty představují nejmodernější technologii, která se stává trvalou součástí GIS aplikací, které firma T-MAPY vyvíjí. 3D modely jednotlivých sochařských objektů jsou vytvořeny ze sérií fotografií a zachycují reálný vzhled a stav objektů. Je možné je využít pro vzdělávání, podporu turistického ruchu ale i např. správu památek.

Mapa, jako je tato, může být prezentována samostatně, nebo může být zakomponována přímo do vašich vlastních webových stránek (jako na příkladu města Tišnova).

Copyright © 2024 | T-MAPY spol. s r.o.